W dzisiejszym świecie coraz bardziej rośnie świadomość zdrowego odżywania. Z każdym rokiem przybywa osób, które chcą zmienić swoją dietę, poprawić samopoczucie i jeść żywność pochodzącą z dobrego i zaufanego źródła. Jednak czeka tu wiele pułapek, które powinniśmy nauczyć się rozpoznawać i z nimi walczyć. Warto zadać sobie pytanie, czym jest zdrowa żywność?

Bio, eko, organiczne – które wybrać?

Często produkty są nazywane bio lub ekologiczne, możemy też spotkać nazwę organiczne. Wielu sprzedawców zachęca nas tego typu hasłami do zakupu, sugerując że skoro warzywa pochodzą z ich pól, to są wolne od szkodliwych substancji. Jak możemy rozpoznać, że to, co kupujemy, na pewno pochodzi z certyfikowany upraw i nie jest chwytem marketingowym? Podstawą jest Euroliść, czyli zielony listek umieszczany obowiązkowo na opakowaniu produktów spełniających normy. Jeśli nie widzimy go i zamiast tego widnieje jakiś inny symbol lub sprzedawca tylko zapewnia nas o ekologicznym pochodzeniu produktu, ale nie jest w stanie pokazać certyfikatu z oznaczeniem mamy do czynienia z produktem konwencjonalnym.

Zdrowe znaczy ekologiczne?

Współczesny trend na bycie ekologicznym pochłonął już wielu ludzi. Szukamy jak najlepszych produktów, jemy warzywa bio i wybieramy opakowania biodegradowalne. Nie można jednak zapominać, że pomimo certyfikatu, niektóre z produktów należy jeść w mniejszej ilość. O ile warzywa i owoce, ziarna, produkty pełnoziarniste powinny być codziennym elementem naszej zbilansowanej diety, to już po przekąski i słodycze powinniśmy sięgać rzadziej. Pomimo tego, że zostały wytworzone np. z ekologicznej mąki, kukurydzy, z dodatkiem zdrowszej wersji cukru np. ksylitolu, erytrytolu nadal są one niewskazane w dużej ilości. Nadmiar soli i cukru w jadłospisie nie jest korzystny. Dlatego sięgajmy po takie produkty, tylko okazjonalnie.

Zdrowa żywność ze sklepu Bee to doskonała alternatywa dla konwencjonalnych produktów. Jednak oznaczenie bio nie zwalnia nas z czytania etykiet i racjonalnego odżywiania.